‘NSB’ers in politiedienst hadden sleutelrol in jacht op ondergedoken Joden’

Ze hebben in de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld bij de jacht op ondergedoken Joden: NSB'ers die bij de politie werkten. Dit blijkt uit nieuw archiefonderzoek in documenten van het naoorlogse Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, in het Nationaal Archief in Den Haag. Daar liggen in honderden dozen de dossiers van oorlogsmisdadigers die na 1945 zijn berecht, schrijft Trouw. Tot voor kort kon in het archief alleen op naam van de veroordeelde worden gezocht.

Zes jonge wetenschappers hebben onder leiding van historicus/journalist Ad van Liempt de strafdossiers van 250 fanatieke Joden-jagers uit de oorlog nageplozen. Dat leverde de namen op van 9.000 Joden die bijna allemaal zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Ook zijn de achtergronden over arrestaties naar boven gekomen en is zelfs duidelijk geworden wie de onderduikers hebben verraden.
De namen van de slachtoffers zullen in de komende weken worden gekoppeld aan de database van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap, waarin gegevens over meer dan 100.000 gedeporteerde Joden zijn opgenomen. Nabestaanden, die de documenten zelf mogen inzien, kunnen dan zien of er meer informatie ligt in het Nationaal Archief.
Volgens Van Liempt geeft de informatie inzicht hoe Nederlandse politiemensen, veelal NSB'ers, 'met meer dan gemiddelde ijver, soms zelfs met een ongebreideld fanatisme' in de laatste oorlogsjaren jacht hebben gemaakt op ondergedoken Joden.' 

Bron(nen):   Trouw