Hoe maak je bier langer houdbaar?

Wetenschappers hebben ontdekt welke chemische processen er toe leiden dat bier een bittere nasmaak krijgt als het te lang in flessen bewaard wordt en hoe je dat kunt voorkomen.

Onderzoekers van de Technische Universiteit van München zijn al jaren bezig om de samenstelling van en chemische processen in bier te bestuderen. In de hop zitten namelijk stoffen die in de loop van de tijd afbreken en andere stoffen produceren die zorgen voor een slechte smaak. Als de afbraak tegengehouden kan worden, treedt ook geen smaakverlies op.

Voor hun laatste studie sloegen ze een aantal pilsner bieren voor langere tijd (tot 10 jaar) op. Zo konden ze de samenstelling van 'bier op leeftijd' vergelijken met jong bier. De belangrijkste boosdoeners zijn de zogenaamde trans-iso-alfazuren, die op termijn zorgen voor de vieze nasmaak. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de zuurtegraad of pH van het bier sterk van invloed is op de afbraak van de trans-iso-alfazuren en uit deze studie blijkt dat de pH van ouder bier heel erg stabiel is. Daarom vroegen de onderzoekers aan brouwers om een aantal kratten met een licht afwijkende zuurtegraad te produceren. Zo ontdekten ze dat in bier dat slechts een klein beetje minder zuur was, het afbraakproces veel minder snel verliep. Bovendien gaat de afbraak sneller bij hogere temperaturen, d.w.z. dat de makkelijkste manier om je pilsje langer houdbaar te maken is om het in de koelkast te bewaren.

Bron(nen):   BBC News