Chimpansees hebben persoonlijkheid die lijkt op die van mensen

Onderzoekers van de Georgia State University hebben ontdekt dat chimpansees hun eigen persoonlijkheid hebben en dat de verschillende persoonlijkheidstypen sterk lijken op die van mensen. De persoonlijkheid van de chimpansees kun je het best omschrijven met 5 dimensies: dominantie, zorgvuldigheid, extraversie, vriendelijkheid en intellect. Deze dimensies vertonen opvallend veel gelijkenissen met de dimensies die we onderscheiden bij mensen. De 'Big Five' bij mensen zijn: openheid, zorgvuldigheid, extraversie, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit. De onderzoekers analyseerden het gedrag van 174 chimpansees in het Yerkes National Primate Center. Bij de chimpansees was dominantie het belangrijkste kenmerk: of het is een dominante en minder gecontroleerde 'Alfa' of een meer speelse en sociale 'Beta.'
De persoonlijkheidstypen kwamen ook overeen met neurobiologische verschillen en verschillen tussen de seksen. Neurobiologisch speelt het neuropeptide vasopressine een belangrijke rol. Chimpansees die geboren werden met een veel voorkomende variant in de genen die vasopressine controleert, gedragen zich anders dan hun leeftijdsgenoten. De mannetjes vertonen meer dominantie en meer ontremming, maar de vrouwtjes minder van beide.

Bron(nen):   Daily Mail      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ik zou eerder andersom denken.

 2. Guest

  Alle zoogdieren hebben een persoonlijkheid die lijkt op die van mensen met 5 dimensies: dominantie, zorgvuldigheid, extraversie, vriendelijkheid en intellect.

 3. Guest

  Alle zoogdieren hebben een persoonlijkheid die lijkt op die van mensen met 5 dimensies: dominantie, zorgvuldigheid, extraversie, vriendelijkheid en intellect, Chantal.

 4. Meester Proper

  Alle zoogdieren hebben een persoonlijkheid die lijkt op die van mensen met 5 dimensies: dominantie, zorgvuldigheid, extraversie, vriendelijkheid en intellect.

Reacties niet toegestaan