Roddelen is goed voor je!

Wetenschap
maandag, 23 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je ervan houdt om te roddelen over het liefdesleven van andere mensen of te speculeren wie van je collega’s op zoek zou zijn naar een andere baan, hoef je je hierover niet schuldig te voelen. Blijkbaar zit roddelen in onze natuur. Zo zou het zelfs goed zijn voor de ontwikkeling van het menselijk brein om te roddelen. Het uitwisselen van sappige informatie over het leven van andere mensen zou een snelle manier zijn om vriend van vijand te onderscheiden en daarmee helpen onszelf te beschermen.
Deze beweringen zijn afkomstig van Amerikaanse wetenschappers. Ze onderzochten of er een verschil was voor het brein tussen foto’s van 'goede' en 'slechte' en gewone mensen. Over de gewone mensen kregen de proefpersonen neutrale informatie, zoals je kwam deze persoon tegen op straat of je zag hem de gordijnen dicht doen. Over de 'goede' mensen kregen de proefpersonen positieve informatie te horen, zoals dat ze een oudere vrouw hielpen bij het oversteken. Ten slotte waren er nog de 'slechte' mensen natuurlijk. Je kan het al raden, over deze mensen kregen ze negatieve informatie te horen, bv. dat ze een stoel naar een klasgenoot hadden gegooid.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de proefpersonen veel langer naar de foto’s bleven staren van de 'slechte' mensen. Hieruit maakten de wetenschappers op dat ons brein zich van nature al aangetrokken voelt tot roddels.
Volgens de wetenschappers zou het roddelen ook goed zijn om bepaalde informatie over personen te verkrijgen zonder dit zelf te ervaren. Zo zou het makkelijker zijn om onszelf te beschermen tegen leugenaars en bedriegers. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat zo’n 80% van onze gesprekken uit roddels bestaan. Slechts 5% hiervan is echter kwaadaardig.
Bron(nen): Daily Mail