Vliegtuigen zorgen voor meer regen

Volgens een recente studie in het Amerikaanse Colorado zorgen vliegtuigen voor meer neerslag rond luchthavens. Dat wolken niet veel nodig hebben om regen of sneeuw te produceren, is al langer bekend. Het was echter nog niet bekend dat een vliegtuig hiervoor kan zorgen.

Als een vliegtuig door een wolk vliegt, ontstaat er een gat. Je kunt het vergelijken met een met water gevulde ballon die wordt stuk geprikt. Dit effect treedt echter niet op bij elk type wolk. Het komt maar bij zo’n 2 tot 6% van de wolken in West-Europa voor. Het gebeurt namelijk alleen wanneer de wolk onderkoeld water bevat dat het punt staat te bevriezen. Wanneer het vliegtuig door de wolk vliegt en zo een gat creëert, ontstaan er klein ijskristallen die er ervoor zorgen dat er neerslag ontstaat.

Het heeft volgens de onderzoekers alleen effect op de omgeving van de luchthavens. Of het in de omgeving van Schiphol en andere luchthavens in Nederland vaker regent, is nog maar de vraag aangezien het volgens de onderzoekers vooral voorkomt in de heel koude gebieden.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad