Vrouwen vinden tafelgenote die minder eet niet aardig

Vrouwen apen elkaar na aan tafel: de een eet meer als de ander flink opschept. Eet de tafelgenote het bord niet leeg, dan eten vrouwen zelf ook minder en vinden ze die tafelgenoot bovendien minder aardig. Dat blijkt uit een onderzoek van van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In een nagebootst café in het laboratorium van het Behavioural Science Instituut zette onderzoeker Roel Hermans vrouwenparen aan tafel. In totaal kwamen 85 vrouwen in de leeftijd van 17 tot 33 jaar naar het laboratorium. De proefpersonen wisten niet dat hun tafelgenoot een actrice was die instructies had gekregen om haar bord leeg te eten, de helft te laten liggen of een extra portie te nemen. Met verborgen camera's keek de proefleider wat er gebeurde en hoeveel er gegeten werd.

Vrouwen die een tafelgenote hadden die grotere porties opschepte, aten 35% meer dan de vrouwen met een tafelgenote die weinig at. Opvallend genoeg zeiden ze achteraf dat ze helemaal geen rekening hielden met het eetgedrag van de ander. Bijna 80% van de proefpersonen zei dat ze net zoveel hadden gegeten als normaal en zich niet hadden laten beïnvloeden.

Uit Hermans' onderzoek blijkt ook dat vrouwen die hun bord niet leeg eten weinig populair zijn. Een tafelgenoot die haar bord niet leeg at, werd minder aardig gevonden. Als mogelijke verklaring, noemt Hermans de concurrentiestrijd die tussen vrouwen heerst rondom eten. 'Als de ander heel weinig eet, lijkt je eigen inname al snel heel groot en dat ervaren vrouwen doorgaans als niet prettig.' Hermans heeft ook een studie onder mannen gedaan en daaruit blijkt dat mannen wel een klein beetje op elkaar letten in dit soort situaties, maar niet zo extreem als vrouwen.

Bron(nen):   Radboud Universiteit