Nieuwe aarde-achtige planeet ontdekt

Astronomen van de New South Wales Universiteit hebben een planeet ontdekt met dezelfde kenmerken als de aarde, aldus Sci-News.com. De planeet is slechts 16 lichtjaren verwijderd van de aarde en draagt de naam Gliese 832c. De planeet cirkelt om een rode dwergster, de omvang en radius van de rode dwergster is slechts de helft van onze eigen zon. De Gliese 832c planeet heeft een omlooptijd van ongeveer 35 dagen en is in massa meer dan vijf keer groter dan de aarde. Het belangrijkste is echter dat de planeet zich net als de aarde in de bewoonbare zone van de rode dwergster bevindt en daarmee ongeveer dezelfde hoeveelheid energie krijgt van de zon. De enorme massa van Gliese 832c betekent waarschijnlijk dat de planeet een dichtere atmosfeer heeft dan de aarde. Dit kan betekenen dat het weer op de planeet heter en wispelturiger is, waardoor de planeet wellicht meer lijkt op een grote versie van Venus. Mocht de atmosfeer van de Gliese 832c overeenkomen met die van de aarde, dan is het mogelijk om te leven op de planeet. Al zorgt de korte omlooptijd van 35 dagen wel voor enorme seizoensgebonden schommelingen op de planeet. Ondanks dat is de “Gliese 832c een van de meest aarde-achtige planeten die we ooit zijn tegengekomen”, aldus Professor Chris Tinney van de South Wales Universiteit. Volgens de Earth Similarity Index staat de Gliese 832c planeet in de top drie van meeste aarde-achtige planeten en de planeet ligt ook nog eens het dichtstbij. Reden genoeg dus om deze planeet verder te onderzoeken.

Bron(nen):   The Verge      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Het klinkt zo lekker dichtbij, 16 lichtjaren, maar helaas… de maan ligt op een lichtseconde van ons af en de zon acht lichtminuten.

  • catchit64

   Daarom is het zo verschrikkelijk zonde om zoveel geld uit te geven aan onderzoeken die je duidelijk maken dat je er al met al niks mee opschiet om het te weten. Zonde…

   (in antwoord op Kopje thee)

Reacties niet toegestaan