Martelen zonder littekens achter te laten

Onderzoek van de universiteit van Londen toont aan dat er nieuwe, meer complexe vormen van marteling worden toegepast. Dit rapporteerden azielzoekers in het Verenigd Koninkrijk. In veel gevallen was er geen zichtbaar effect, maar zijn ze wel verantwoordelijk voor het ontstaan van ernstige psychische problemen. Uit de resultaten bleek dat 17% van de asielzoekers in het afgelopen half jaar gefolterd werd in hun thuisland.

De meeste landen ondertekenden bijna 30 jaar geleden een VN-verdrag dat alle vormen van folteren verbiedt, maar het onderzoek toont aan dat er wereldwijd nog steeds mensen gemarteld worden.

Tot de methoden van fysieke marteling behoorden: geslagen worden met stompe voorwerpen, prikkeldraad of een brandende fakkel, messteken, overgieten met suikerwater en daarna insecten erop los laten, verbranden, bijna laten verstikken of onderdompelen in water en bijna laten verdrinken, vinger- en teennagels uittrekken en vreemde voorwerpen onder de nagels aanbrengen.

Tot de seksuele praktijken behoorden: seksuele foltering waaronder verkrachting, gedwongen bestialiteit, genitale verminking en gedwongen abortus. Anderen werden gedwongen om getuige te zijn van verkrachting, geweld of moord.

Bron(nen):   Medical News Today