Eksters zijn geen dieven

Eksters worden al 200 jaar vals beschuldigd: ze zouden sieraden en andere glimmende voorwerpen stelen en meenemen naar hun nest, maar onderzoek heeft nu aangetoond dat dit niet klopt. In werkelijkheid zijn zowel eksters die in gevangenschap leven als in het wild eerder bang voor onbekende glanzende voorwerpen. Onderzoekers van de universiteit van Exeter plaatsten glanzende voorwerpen, zoals aluminiumfolie en metalen schroeven, samen met niet-glanzend geschilderde dingen in de buurt van plaatsen waar de vogels gevoerd werden en registreerden hun reacties. Dat leverde geen bewijs op voor een onvoorwaardelijke aantrekkingskracht tot glimmende objecten. Integendeel, de reacties wezen meer op een neofobie, een angst voor nieuwe dingen. Na controletests zonder voorwerpen, werden 2 stapeltjes noten op de grond geplaatst in de buurt van glanzende en niet-glanzende voorwerpen. De eksters raakten de glanzende voorwerpen slechts 2 keer aan in 64 testen. In beide gevallen werd een zilveren ring opgepakt en lieten ze die meteen weer vallen. De vogels negeerden of vermeden zowel glanzende als blauwe objecten. Ze vertoonden vaak zenuwachtig gedrag en aten minder in aanwezigheid van deze voorwerpen. De mythe gaat terug tot een opera van Rossini uit 1817 ‘De stelende ekster’, waarin een dienstmeisje ter dood wordt veroordeeld voor de diefstal van een zilveren lepel. Op het laatste nippertje wordt ze gered van de dood doordat blijkt dat de lepel gestolen is door een ekster. Verder is het zo dat de weinige keren dat een ekster iets glimmends opraapt waarschijnlijk eerder wordt opgemerkt en doorverteld dan de talloze keren dat ze niet-glimmende dingen meenemen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de mythe in stand werd gehouden.

Bron(nen):   The Telegraph      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    Eksters zijn prachtige glanzende onafhankelijke vogels. In de tuin hebben we jonkies gezien die goed werden onderwezen in vliegen en voedsel vinden door hun ouders. Mooi om te zien hoe de jongeren op hun pootjes terecht zijn gekomen.Vogels worden vaak door vooroordelen om zeep geholpen alleen Schiphol haalt het in zijn hoofd om duizenden meer ganzen te vergassen, terwijl er andere methoden zijn die wel meer geld kosten. De vliegtuigen vliegen nu zo laag dat ik heel erg bang ben dat de volgende vogels zoals koolmezen, mussen, spreeuwen, winterkoninkjes, binnenkort worden vergast door de ” parel van het Hollandse” bedrijfsleven.

  2. Hector

    Diefstal bestaat niet in de natuur. Net zo min als “goed” en “kwaad” daar ook niet voorkomt. Ook niet in het universum. Het is daar eten of gegeten worden. Goed en kwaad zijn door de mensen bedacht om de meute in het gareel te houden. Meer is het niet.

Reacties niet toegestaan