Prieelvogel creëert optische illusie om vrouwtje te lokken

De prieelvogel creëert een optische illusie om een vrouwtje te strikken. Ze bouwen een nest met links en rechts hoge, rechtopstaande takken. Het mannetje neemt plaats in het nest en presenteert zichzelf. Door de hoge takken kunnen vrouwtjes de mannetjes maar vanuit één kant heel goed zien. Het mannetje legt tussen de standplaats van de vrouwen en het podium ook nog eens allemaal spullen neer. Bijvoorbeeld stenen en botten. Hierdoor ontstaat de optische illusie dat het nest kleiner is dan het in werkelijkheid is en het mannetje groter.

Onderzoekers vergeleken verschillende nesten met elkaar en ontdekten dat lang niet elke optische illusie even goed was. Voor de beste optische illusies werd gebruik gemaakt van stenen die naarmate de afstand tussen het vrouwtje en het nest groter werd sneller in grootte toenamen. Ook waren de objecten voor het nest in een regelmatiger patroon gelegd.

De inspanningen van de vogels zijn zeker niet voor niets, zo is in Science te lezen. Hoe overtuigender de optische illusie vanuit het oogpunt van de vrouwtjes was, hoe groter de kans dat het vrouwtje met het mannetje zou paren. Mannetjes die nesten creëren die in de ogen van de vrouwtjes een heel regelmatig patroon hebben, hebben het meeste succes.

Waarom dat regelmatige patroon het zo goed doet? Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. Mogelijk helpt het patroon het mannetje om meer in het oog te springen. Ook het feit dat hij groter lijkt, helpt natuurlijk.

De onderzoekers zetten hun studie voort. Zo willen ze nu proberen te achterhalen hoe mannetjes dat patroon van objecten voor hun nest aanleggen. Weten ze uit hun hoofd waar ze de stenen moeten leggen? Of proberen ze gewoon wat uit en verbeteren ze gaandeweg hun presentatie?

Bron(nen):   Scientias  Science