Genetica ingezet in strijd tegen computervirussen

Aan Wake Forest University werken wetenschappers aan een volgende stap in de wedloop tegen computer- en netwerkbeveiliging enerzijds en de ontwikkeling van steeds gevaarlijker computervirussen, wormen en onbetrouwbare software anderzijds. Daarbij is de natuur hun inspiratie. Ze zoeken naar genetische algoritmen die de beveiliging kunnen aanpassen en daarmee een digitale inbraak in de kiem kunnen smoren.

Cyberaanvallen vinden vaak plaats in 2 fasen. Allereerst is er de verkenningsfase, waarin het computervirus of een andere bedreiging het doelwit verkent. Het identificeert verdedigingsmechanismen en zoekt naar de beste manier om sluiks binnen te dringen. In de tweede fase zal, als alles bij hetzelfde is gebleven, de daadwerkelijke inbraak of aanval volgen. Volgens beveiligingsexperts kan zelfs de geringste verandering een verschil uitmaken en de bedreiging buiten de deur houden.

Er is sprake van survival of the fittest, stellen de programmeurs. Wie zich niet of onvoldoende aanpast, is een gewillige prooi. Het genetische algoritme werkt van binnenuit het netwerk, het zoekt naar veiligere instellingen en past die toe. De eerste simulaties hebben al laten zien dat een toegenomen verscheidenheid aan instellingen van afzonderlijke apparaten de veiligheid van het netwerk verbetert.

Systeembeheerders zorgen vaak voor het ontstaan van een zwakke plek in het systeem. Zij moeten honderden of zelfs duizenden computers en andere netwerkapparaten aansluiten en doen dat vaak systematisch, met steeds dezelfde instellingen. Een virus dat in één van die computers binnendringt, kan daardoor met hetzelfde gemak die andere apparaten binnen het netwerk bereiken.

Later dit jaar mag het nieuwe beveiligingssysteem een vuurproef ondergaan aan de Wake Forest University.

Bron(nen):   NWT Online