300 miljoen jaar oud bos en dinosaurusvlooien in China

Wetenschap
vrijdag, 09 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Door de intensieve exploitatie van steenkoolmijnen en het zoeken naar mineralen zijn indrukwekkende paleontologische sites ontdekt in de buurt van het Helan Shan-gebergte in Binnen-Mongolië. Eén daarvan is een bos van 300 miljoen jaar oud dat bedolven was onder vulkanisch gesteente. Het hele bos is ongeveer 1 hectare groot.
De paleontologen vergelijken hun vondst met die van Pompei of Herculaneum. In China heeft een laag lava van een meter dik zich in een paar dagen tijd over het bos verspreid. Fossiele bossen zijn ook elders ter wereld gevonden, o.a. in Pennsylvania, Tsjechië en Spanje, maar die stellen niet veel voor in vergelijking met de Chinese site.
Wat uitzonderlijk is, is dat de bomen in hun geheel uit het gesteente gehaald kunnen worden. Ze zijn uitzonderlijk goed geconserveerd. Er worden zelfs takken gevonden met de bladeren er nog aan.
Ten oosten van dit gebied bevindt zich de site van Daohugou waar de lava ongeveer 165 miljoen jaar geleden de bodem van een meer bedekte. Hier vonden onderzoekers vlooien met een lengte van 2 centimeter. Zij voedden zich met het bloed van de dinosaurussen. Er worden honderdduizenden insecten teruggevonden in het gesteente. De paleontologen kunnen er nog jaren mee vooruit.
ancient forest7 537x307
ancient forest11
giant jurassic flea 001 734x600
Bron(nen): Le Figaro Inhabitat