Niet de bonus, maar de bedrijfscultuur maakt bankiers oneerlijk

Exorbitante bonussen, grootschalige fraude en gokken met geld van klanten, van bankiers denk je niet direct dat ze eerlijk zijn. Het grappige is: dat denken ze zelf ook niet. Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat bankiers als ze aan hun werk denken veel minder eerlijk handelen dan wanneer ze hun vrije tijd in gedachte hebben. Waarschijnlijk zijn ze in hun vrije tijd even eerlijk als ieder ander, maar gelden onder werktijd andere normen. Zwitserse economen schrijven vandaag in vaktijdschrift Nature dat het dus niet zo is dat banken oneerlijke mensen aantrekken. Ze vermoeden dat de bedrijfscultuur van banken immoreel gedrag in de hand werkt. Dat zou blijken uit een onderzoek onder 128 bankmedewerkers verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg vragen over vrije tijd, de andere over werk. Daarna moesten ze allemaal tien keer een muntje opgooien zonder dat iemand het zag. Voor elke keer dat ze kop gooiden, kregen ze 20 dollar. De groep die de vrije tijdvragen kreeg, was heel eerlijk, maar de groep die de werkvragen moest beantwoorden, nam het een stuk minder nauw met de waarheid. Ze beweerden dat 58 procent van de worpen op kop was gevallen. En ze logen meer als ze vonden dat status wordt bepaald door financieel succes.
De onderzoekers konden na extra analyses uitsluiten dat hoge bonussen ten grondslag liggen aan oneerlijk gedrag. Ze concluderen dat het waarschijnlijk aan de bedrijfscultuur ligt: de sfeer, de gewoonten en de normen en waarden die medewerkers gezamenlijk hebben gecreëerd.

Bron(nen):   Trouw (betaald)      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Meneer Dick

    Er wordt wat geconstateerd maar een remedie wordt niet geopperd. Aan een bankmedewerker, die met zijn gedachten bij zijn vrije tijd zit in de plaats van bij zijn bankwerk, heeft een klant ook niets.

    Het beste is dat de klant in de plaats van de bankwerkgever de bonus aan de bankmedewerker betaalt.

  2. RhodBerth

    Is deze test enkel toegepast op bankmedewerkers of ook op mensen die in andere sectoren werken? Misschien is iedereen wel oneerlijker in een werksituatie dan in een vrije-tijd situatie.

Reacties niet toegestaan