Machosmoel niet altijd een slecht teken

Een man met een breed gezicht en hoekige kaken ziet er al gauw uit als een macho of 'one of the bad guys', maar uit recent onderzoek blijkt dat ze in bepaalde situaties de meest onbaatzuchtige zijn in hun soort.


Schotse onderzoekers lieten 54 mannelijke studenten een ​​spel spelen in groepen. Iedere student kreeg 3 pond, die ze voor zichzelf konden houden of (een deel) ervan investeren in de groep. Als de groep als geheel meer dan 12 pond investeerde, dan zou elk lid zou zijn investering verliezen, maar 5 pond retour krijgen. Als de groep geen 12 pond wist te verzamelen, dan verliest iedere student zijn inzet zonder compensatie.

Je zou dus het meeste winst maken als je zelf niets investeerde en anderen in de groep dat wel deden. Of je zou je geld kunnen inzetten om er als groep het meest van te profiteren. Verder werd aan de ene helft van de studenten verteld dat hun prestaties zouden vergeleken worden met die van studenten van dezelfde universiteit en aan de andere helft met die van een rivaliserende universiteit.

De onderzoekers veronderstelden dat de mannen met brede, hoekige gezichten meer geneigd zouden zijn om hun vermogen op te offeren als er sprake was van concurrentie met de rivaliserende universiteit. En dat klopte: mannen met een breed gezicht gingen eerder samenwerken als er rivalen waren om te verslaan, maar in alle andere situaties waren ze minder onbaatzuchtig.

Er wordt verondersteld dat een hoge breedte-hoogteverhouding van het gezicht een teken is van een hoger niveau van testosteron en zodoende van 'mannelijke' eigenschappen, zoals agressie. Dit experiment toont aan dat mannelijk gedrag genuanceerder is dan dat.

Bron(nen):   Time