Wetenschappers ontwikkelen ‘katervrije’ wijn

Wijn die geen kater veroorzaakt, het is de droom van velen, maar tot nu toe onmogelijk gebleken. Wetenschappers van de Universiteit van Illinois zeggen echter dat ze de oplossing hebben. Met de omstreden techniek van genetische modificatie kunnen ze de 'katergenen' uit wijn halen. De Amerikaanse onderzoekers slaagden er in om het dna van de gist in wijn en bier te wijzigen zodat het minder schadelijke elementen en meer gezondere voedingscomponenten bevat. De giftige stoffen die verantwoordelijk zijn voor een kater kunnen op die manier uit de wijn worden gehaald, terwijl er meer van de gezonde stof resveratrol aan kan worden toegevoegd . Volgens hoofdonderzoeker Yong-Su Jin is zijn team erin geslaagd om een wijn te maken die tot tien keer meer resveratrol bevat. Jin legt in het Applied and Environmental Microbiology Journal uit hoe ze dat hebben gedaan: 'Stel, we hebben een gist dat wijn een geweldige smaak geeft en we willen weten hoe. Om dat te weten te komen isoleren we het ene gen na het andere en zien we welk effect dat heeft op de wijn. Als de specifieke smaak weg is, weten we welk gen ervoor verantwoordelijk is.' Dezelfde techniek kan worden gebruikt om de fermentatie aan te passen die toxines creëert die kunnen leiden tot een kater.  

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Knack    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  BS. Een kater krijg je door de metabolieten van alcohol.

  “Aceetaldehyde is een reactief molecuul en licht toxisch. Bij overmatige alcoholconsumptie zal het teveel aan dit molecuul aanleiding kunnen geven tot misselijkheid en braken. De werking vandisulfiram tegen alcoholisme (Antabus) is hierop gebaseerd. Dit middel onderdrukt de werking van ALDH. Aceetaldehyde zal dus opgehoopt worden en dezelfde verschijnselen als een kater veroorzaken.”

 2. KarlRuprechtKroenen

  Het zijn niet direct deze giftige stoffen zelf welk in mindere mate de oorzaak zijn van een kater.
  De hoofd oorzaak is het onttrekken van vocht aan de rest van het lichaam door bepaalde organen om deze giftige stoffen af te breken.
  De pijn in je hoofd ontstaat doordat er een vochttekort in je hoofd (en op andere plaatsen) optreedt.

  • Ko Herent

   Dat is de bekende theorie. De praktijk is anders. Waarom krijg je hoofdpijn van een halve goedkope fles Ballantines maar niet van een goede malt?

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
   • KarlRuprechtKroenen

    Verdiep jezelf maar eens in het distillatie proces.

    Zoek eens uit wat het verschil tussen kop, hart of staart is in dit proces.
    Kijk dan vervolgens welke Whiskey/Whisky gemaakt is van welk deel.
    Dan zul je vervolgens zien dat de goedkopere soorten uit de mindere delen van een stooksessie meer toxische elementen bevatten.
    Dat wat uit het hart komt is de beste kwaliteit het beste van smaak en dus duurder.

    (in antwoord op Ko Herent)
 3. Ko Herent

  En hoe verklaar je dan het verschil in wijnen, uitgaande van je allereerste opmerking over het onttrekken van vocht? Wijn is geen destillatie product.

Reacties niet toegestaan