Eva niet geschapen uit rib, maar uit penisbot van Adam

In de vertaling van Genesis wordt de schepping van Eva als volgt omschreven: 'Toen liet de Heer God de mens in een diepe slaap vallen; en terwijl hij sliep, nam Hij één van zijn ribben weg en sloot de plaats daarvan toe met vlees.' Die vertaling klopt niet volgens Scott Gilbert, hoogleraar biologie aan het Swarthmore College in Pennsylvania. Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat God een rib, een bot dat ontdaan is van iedere symboliek, zou kiezen en als dat zo was dan zouden mannen 1 rib minder moeten hebben dan vrouwen en dat is niet het geval. In 2001 werd de theorie al gepubliceerd in een 'Letter to the Editor' van het American Journal of Medical Genetics (AJMG). Daarna liet Scott Gilbert zich bijstaan door Ziony Zevit, specialist in Bijbelse literatuur en Semitische talen aan de American Jewish University in Los Angeles. Zevit legde uit dat het Hebreeuwse woord in de beschrijving van het bot 'de zijkant' of 'de flank' betekende, maar ook de betekenis kon hebben van 'paal' of 'kolom', een soort van steunelement. Dat was precies wat Scott Gilbert dacht, het enige bot waaraan het de man tot op de dag van vandaag aan ontbreekt: het penisbot. Veel mannelijke zoogdieren, waaronder de chimpansee en de gorilla, beschikken over zo'n bot dat naar buiten schuift voor de copulatie. Tot slot heeft Scott Gilbert nog een subtiel anatomische argument. De tekst van Genesis zegt dat God 'de plaats sloot' na de operatieve verwijdering. Dan verwacht je een litteken. Maar het enige litteken op de menselijke romp is de navel. Die heeft Eva ook en ligt niet echt aan de zijkant. Er is echter een prachtig litteken langs het hele mannelijke voortplantingsorgaan, de in de mediaanlijn gelegen huidnaad (de raphe), de lijn onder de penis die verder loopt over de balzak en perineum.  

Bron(nen):   Le Monde      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. winston citroen

  de vertaling van de vrouw uit de linkerrib was bedoeld om vrouwen op een minderwaardige plaats naast de man te zetten en zo te kunnen onderdrukken.

  in de oorspronkelijke hebreeuwse tekst staat, vrouwelijk maakte God ter linkerzijde, mannelijk ter rechterzijde.

  de volledige mens=(adam) was als evenbeeld van God sexloos en dus eenzaam.

  de man ontstaat in de joodse traditie daarom gelijktijdig (uit de rechterzijde) met de vrouw en zijn in deze hierom absoluut gelijkwaardig.

 2. winston citroen

  vroeger zij men: waarom is de vrouw uit de linkerzijde van adam geschapen?….opdat zij dichter bij zijn hart zou zijn.

  na vandaag kan men zeggen: waarom is de vrouw uit het penisbot geschapen?….zodat zij dichter bij zijn pik zou zijn.

  een open deur, maar wel geestig.
  handige vent die gilbert.

 3. Edward_II

  Kom op zeg, volwassen mensen die sprookjes aan het analyseren zijn. Hebben ze echt niets beter te doen?!
  Misschien kunnen ze dan ook eens dat verhaal van Hans en Grietje onderzoeken. Ik maak me sterk dat wat kleine Hans door de tralies stak om door de heks te laten bevoelen niet een botje was…

 4. reinos

  Vraag mij af welke wetenschapper zoveel al wist over klonen in die tijd.

Reacties niet toegestaan