Wetenschappers verklaren mysterieuze straling: het blijkt de magnetron
Een groep Australische wetenschappers heeft 17 jaar lang onderzoek gedaan naar een onverklaarbare straling, die opgevangen werd door een telescoop. Ze dachten aan bliksem, Russische satellieten of zelfs buitenaards leven. Maar de oplossing van het raadsel bevond zich een stuk dichter bij huis. De straling bleek afkomstig van hun eigen magnetron.
De slimmeriken, die onderzoek doen met de Parkes radio telescoop in Australië, kwamen er achter toen er nieuwe apparatuur werd geïnstalleerd. Een of twee keer per jaar registreerde hun telescoop stralingspieken. Die ontstonden doordat iemand de magnetron opende, voordat hij klaar was met opwarmen. Dan komt een klein beetje straling vrij. De telescoop pikte de elektro-magnetische straling alleen op als hij in de richting van de magnetron stond.
Hoofd astrofysica van het Australische wetenschapsbureau CSIRO, vertelt The Guardian beschaamd: "Als de telescoop dit soort signalen oppikt, is het lastig om ze te verklaren.'' De belangwekkende resultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
Bron(nen): Metro UK
Fout ontdekt en bekend gemaakt. Wanneer gaan de religekkies hun verzinsels toegeven?
Weer een bewijs dat peperduur onderzoek over wat er in het heelal afspeelt niks meer is dan een speeltje voor zogenaamde wetenschappers.
Ja.. we hebben een nieuwe planeet ontdekt. Hij staat wel zo ver van ons vandaan dat we er niks aan hebben, maar toch… we hebben hem ontdekt.
Shit, blijkt het de magnetron van de buren 🙂
Hoe kortzichtig kun je zijn…
Zonder fundamenteel onderzoek komt geen beschaving vooruit. Als we zo altijd gedacht hadden, woonden we nu nog in grotten en liepen we in dierenvellen.
Bovendien: dat wat jij peperduur onderzoek noemt, is slecht een fractie van de grote geldhoop die de mondiale economie jaarlijks opbrengt.
(in antwoord op Janneke van Vught)Heeft niks met kortzichtigheid te maken maar alles met effectief omgaan met geld. Ik zeg niet dat alles onzin is maar wel veel. De wetenschap dat er bijvoorbeeld 5000 lichtjaren hier vandaan wat spannends gebeurt voegt werkelijk niks toe aan het leven op aarde.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Dat weet je niet. Dat is nou eenmaal een belangrijke eigenschap van fundamenteel onderzoek.
Er zijn legio zaken waar veel geld aan wordt uitgegeven: zo kost roken ongeveer wereldwijd 200 miljard per jaar, en dan heb ik het niet over de prijs van de sigaretten zelf, maar de kosten die de maatschappij maakt voor de nadelige gevolgen ervan.
(in antwoord op Janneke van Vught)