IJs op Groenland in vier dagen gesmolten

Aanvankelijk dachten de wetenschappers van NASA nog dat de  satellietmetingen fout waren. De beelden toonden aan dat  97% van het ijsoppervlak van Groenland in vier dagen was gesmolten. Maar de beelden bleken juist: de Groenlandse ijskap smolt deze maand in een sneller tempo dan ooit tevoren. Het smelten dat door drie satellieten tussen 8 en 12 juli werd vastgelegd heeft wetenschappers verbaast en verontrust, meldt The Guardian. Het heeft de vrees over de gevolgen van een snelle klimaatverandering nog meer doen toenemen.

Bron(nen):   The Guardian      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knot_i

  Sensatiezucht, in de Volkskrant en hier. Als de ijskap van Groenland gesmolten zou zijn, dan hadden de poten van Monique’s bureau nu in het water gestaan. Dit is wat NASA zegt in de Guardian:

  “Within that four-day period, measurements from three satellites showed a swift expansion of the area of melting ice, from about 40% of the ice sheet surface to 97%.”

  Armaggeddon is nog niet gekomen.

 2. Diederdick

  Voor de broodnodige nuance:
  “Het landijs op Groenland is de afgelopen maand zo snel gesmolten dat de medewerkers van NASA eerst dachten dat de satellietbeelden onjuist waren. Tussen 8 en 12 juli steeg de hoeveelheid smeltend ijs op Groenland van 40 naar 97 procent.

  NASA observeert de ijskap van Groenland al dertig jaar met satellieten, maar heeft het ijs nog nooit eerder zo snel zien smelten. Uit resultaten van ijsboringen blijkt dat een dergelijke snelle smelting iedere 150 jaar voorkomt. De laatste keer zou rond 1889 geweest zijn.

  Volgens glacioloog Lora Koenig van NASA komt deze gebeurtenis dus precies op tijd. “Maar als we het de komende jaren weer zien, moeten we ons zorgen maken.”

  • kletsmajoor

   Bedankt Diederick. Vooral de nuance (eigenlijk: cruciaal gegeven) dat deze snelle smeltingen een periode van 150 jaar hebben, is belangrijk. Slechte zaak dat die nuance hier is weggelaten. Zelfs het oorspronkelijke artikel in The Guardian vermeldt het, terwijl The Guardian over het algemeen de overdrijving van de klimaatveranderingen graag een handje helpt.

   (in antwoord op Diederdick)
 3. Betweter

  Klopt de titel van dit bericht wel? Volgens andere bronnen is op 97% van Groenland de dooi ingetreden, dat is iets heel anders dan dat het ijs in 4 dagen is gesmolten. In die andere bronnen wordt zelfs gesteld dat het nog lang zou duren voordat al het ijs is verdwenen.
  Wat is nu de waarheid?

  Ik had al eerder een reactie gepost met een link erbij, maar die wacht op ‘goedkeuring’ …

Reacties niet toegestaan