Homofobie gaat vaak samen met psychische problemen

Een homofobische houding zegt veel over de persoon die ze heeft, zo blijkt uit een Italiaans onderzoek. De studie onder 551 studenten van de universiteit van Rome liet zien dat mensen die een heel negatief beeld hebben van homo’s hoger scoren op psychoticisme, vaker gebruik maken van inefficiënte coping mechanismes en vaker een angstige gehechtheidsstijl hebben dan mensen die homoseksualiteit accepteren. Dat wil niet zeggen dat mensen met een homofobie vaker psychotisch zullen worden. Psychoticisme is een persoonlijkheidskenmerk, dat gekenmerkt wordt door vijandigheid, woede en agressie. Maar het komt wel vaker voor bij psychiatrische patiënten dan bij ‘normale’ mensen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat homofobie een complex onderwerp is. Sommige studies suggereren dat mensen met een diepgewortelde afkeer van homo's en lesbiennes zich vaak zelf aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht. Andere studies weerspreken dat en toonden aan dat homofobische mensen een aversie hebben, die lijkt op een fobie voor homoseksualiteit. Andere factoren - zoals religie, gevoeligheid voor walging, hypermannelijkheid en vrouwenhaat - lijken ook een rol in de homofobische houding te spelen. Dit is de eerste studie die homofobie in verband brengt met psychopathologie. Er zijn echter ook psychische problemen die een omgekeerd verband laten zien: depressies en neurotische afweermechanismes (zoals hypochondrie en verdringing) gingen samen met een minder homofobische houding.   Foto: Olivier Ciappa  

Bron(nen):   Fox News      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Grietver

  Tot in de jaren ’60 vonden sommige wetenschappers dat homosexualiteit een psychische component had. Toen kwam de sexuele revolutie en in het kielzog brak de homoemancipatie door en werd homosexualiteit geschrapt uit het DSM. En nu, in 2015, vinden sommige wetenschappers dat homofobie een psychische component heeft.

  De bevindingen van sociologisch onderzoek volgen blijkbaar de publieke opinie. En niet andersom, zoals dat zou horen bij onafhankelijke wetenschappelijke waarheidsvinding. De oplossing is eenvoudig: Noem dit soort dingen geen ‘wetenschap’ of ‘onderzoek’ meer.

  • Dead Silence

   Over 20 jaar zijn homoseksuele personen niet meer veilig in dit land. Die kunnen dan nergens meer naar toe.

   (in antwoord op Grietver)
  • Jaap Aap

   Mee eens. Psychologie en sociologie hebben weinig of niets met wetenschap te doen.

   Het gaat namelijk niet erop een stellig of theorie te bewijzen of ontkrachten zoals in echte wetenschappelijk onderzoek. Het is niet meer dan een aanname en je ‘geloof’ in een theorie zonder dat er enig bewijs bij komt kijken.

   (in antwoord op Grietver)
 2. Jan Saeys

  Vinden we de meeste homofoben niet het sterkst bij de groep die een bepaalde religie aanhangen? Vandaar die “vijandigheid, woede en agressie”.

Reacties niet toegestaan