Zo maak je veilige en makkelijke wachtwoorden voor al je accounts

We doen steeds meer online: van schoenen kopen en cursussen volgen tot internetbankieren. Je hebt een heleboel verschillende accounts met inloggegevens, die lastig te onthouden zijn. Waarschijnlijk kies je óf voor makkelijke wachtwoorden óf voor steeds hetzelfde wachtwoord. En dat is allebei niet zo'n goed idee. Want het aantal hacks zal alleen maar toenemen, zegt Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid aan de TU Delft in nrc.next. "In principe is alles mogelijk, zelfs een lek in ons eigen DigiD. Het is maar net wie daar op een zeker moment in geïnteresseerd is.” Een ijzersterk wachtwoord kan je beschermen, maar hoe verzin je er een, die je ook nog kunt onthouden? Zes tips:
  1. Gebruik een passphrase. Kies het liefst voor een onlogische zin. Verwissel bijvoorbeeld kleine letters voor hoofdletters, verwijder klinkers of verdraai woorden. Een zin is makkelijker te onthouden en moeilijker te kraken dan een wachtwoord.
  2. Is er een limiet in het aantal tekens? Kies dan voor een woord met minstens een kleine letter, hoofdletter, cijfer en een symbool.
  3. Gebruik nooit namen van jezelf of van je naasten. Kies ook geen geboortedatum, accountnaam of volgorde als 123456.
  4. Neem nooit twee keer hetzelfde wachtwoord. Zeker niet voor belangrijke accounts als je e-mail, digiD of internetbankieren.
  5. Geef je wachtwoorden niet aan iemand anders en schrijf ze nooit op.
  6. Vul zo min mogelijk wachtwoorden in op andermans of openbare computers.

Bron(nen):   nrc.next (via Blendle)