Eet niet teveel vis tijdens zwangerschap

Het advies aan zwangere vrouwen om niet teveel vis te eten, is opnieuw bevestigd door nieuw onderzoek. In een enorme lange termijn studie verspreid over 11 verschillende landen ondervonden onderzoekers dat meer dan drie keer per week vis eten bij zwangere vrouwen geassocieerd wordt met een verhoogd risico op kinderen met obesitas. Dit blijkt uit een artikel dat online gepubliceerd werd door JAMA Pediatrics.

Een hoge visconsumptie (van meer dan drie keer per week) tijdens de zwangerschap is tevens gekoppeld aan een versnelde groei in de eerste twee levensjaren van het kind en het effect is bij meisjes groter dan bij jongens. De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 26.000 zwangere vrouwen en hun kinderen uit België, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje en de Verenigde staten. De kinderen werden met een intervalperiode van twee jaar onderzocht tot hun 6de levensjaar.

Het advies van de nieuwe studie ligt in lijn met de aanbevelingen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en Evironmental Protection Agency (EPA), die zwangere vrouwen aanraden om wekelijks maximaal twee tot drie porties (225 – 340 gram) vis te consumeren. Vis zit boordevol essentiële voedingstoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van de foetus en zouden zeker niet vermeden moeten worden door zwangere vrouwen, maar de vrouwen moeten zich wel houden aan de voorgeschreven norm. De onderzoekers bevestigden dat er geen verhoogd risico is, zolang vrouwen zich hier aan houden. Het advies blijft dan ook om voldoende vis te consumeren, maar dit zeker niet te overdrijven.

Bron(nen):   CNN      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    is het vis of fishburger/kroketten, rommel ?

Reacties niet toegestaan