Onder dit werk van Picasso zit een landschap verborgen

Wetenschappers hebben onder een schilderij van Picasso een landschap ontdekt. De wereldberoemde schilder zou het hebben gebruikt om de vrouw vorm te geven. Het landschap is waarschijnlijk niet van zijn hand.

Het gaat om het werk ‘La Miséreuse accroupie’ waarop een vrouw in een mantel te zien is. De onderzoekers bestudeerden het schilderij met behulp van röntgenstraling. Zo konden ze zien dat er een landschap schuilgaat onder de afbeelding. Picasso heeft het doek eerst een kwartslag gedraaid en daarna de elementen uit het landschap gebruikt om de vrouw vorm te geven. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe de kliffen zijn verwerkt in de rug van de vrouw.

Verder ontdekten de wetenschappers dat het schilderij gedurende het schilderproces steeds werd aangepast. Zo was eerst de rechterarm en hand van de vrouw zichtbaar en had ze een voorwerp vast. Later heeft Picasso daar de mantel over heen geschilderd.

Picasso schilderde La Miséreuse accroupie’ in 1902 tijdens zijn ‘Blauwe Periode’. Dat was een ongelukkige tijd voor de toen nog jonge schilder. Hij was arm en had een zwaar leven. Dat zie je terug in de werken uit die tijd, die vaak enkel uit sombere blauw-, groen- en zwarttinten bestaan.

Picasso painting of woman kneeling

© Picasso Estate

Bron(nen):   News Northwestern  Scientas