Waarom we (even) gelukkig worden van mooi weer

Nederlanders worden gelukkig van mooi weer. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer mensen aangeven dat ze blij zijn, plezier hebben en geluk ervaren.

De geluks-wetenschapper Martijn Hendriks analyseerde op verzoek van Trouw de relatie.  “Ten eerste heeft lekker weer een direct effect op ons humeur. Veel mensen voelen zich beter wanneer de zon schijnt als ze wakker worden, dan wanneer het regent. Dat positieve gevoel werkt de hele dag door.  Verder besteden Nederlanders op warme dagen meer tijd aan activiteiten die bijdragen aan hun geluksgevoel. Ze werken bijvoorbeeld minder, zitten meer buiten, sporten meer, en gaan vaker op de fiets naar het werk.”  En dan is er nog het simpele effect van de zon op je huid: daardoor maken mensen meer serotonine aan, een stofje waar we blij van worden.

Mocht je na al deze uitbundige zonneschijn en warmte toch niet gelukkig zijn: dat klopt. Het effect van goed weer is tijdelijk. En – in normale zomers – is het in het voorjaar sterker dan in augustus. Dus deze zomer zal het effect al zeer klein geworden zijn

Bron(nen):   Trouw