Brengt een land met een hoge chocoladeconsumptie ook veel Nobelprijswinnaars voort?

We weten dat het eten van chocola slimmer maakt en het geheugen verbetert. En hoe meer chocolade er in een land wordt gegeten, hoe hoger de kans dat het land Nobelprijswinnaars voortbrengt. Tenminste, dat heeft Franz Messerli van de Columbia Unviersity onlangs met een studie aangetoond. Messerli telde het aantal Nobelprijswinnaars in een land en vergeleek dat met de chocoladeconsumptie van dat land. De resultaten, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, zijn opvallend. Zwitserland met de hoogste chocoladeconsumptie per hoofd van de bevolking heeft ook de meeste Nobelprijswinnaars per hoofd van de bevolking. Maar hoe zit het met Zweden? Het heeft een zeer groot aantal Nobelprijswinnaars, maar de Zweden consumeren gemiddeld veel minder chocola. Het zou kunnen dat de Zweden overmatig gevoelig zijn voor chocola en dat kleine hoeveelheden al genoeg zijn om hun intelligentie te stimuleren, is Messerli's theorie. De BBC ging daarom zelf maar onderzoek doen. Professor Christopher Pissarides van de London School of Economics denkt dat zijn chocoladeverbruik de basis heeft gelegd voor zijn Nobelprijs voor de Economie in 2010. Hij eet zijn hele leven al chocola omdat, zegt hij, er vrolijk van wordt. "Maar om een Nobelprijs te winnen moet je iets voortbrengen dat anderen niet hebben bedacht. Chocolade, dat ervoor zorgt dat je je goed voelt, draagt daaraan misschien een beetje bij." Maar de Zwitser Rolf Zinkernagel, winnaar van de Nobelprijs voor de Geneeskunde 1996, breekt met de Zwitserse trend. "Ik ben een uitschieter, want ik eet niet meer dan 2 pond  chocolade per jaar." Robert Grubbs, een Amerikaan die de Nobelprijs voor de Scheikunde in 2005 kreeg, zegt dat hij waar mogelijk chocola eet, ook tijdens het wandelen. Het onderwerp blijft echter controversieel. Grubbs’ landgenoot Eric Cornell, die de Nobelprijs voor de Natuurkunde won in 2001, zegt tegen Reuters: "Ik schrijf mijn succes toe aan het eten van heel veel chocola." Pure chocola welteverstaan. "Melkchocolade maakt je dom ... Daar kun je wel de Nobelprijs voor Geneeskunde of Scheikunde mee winnen", aldus de scheikundige.  

Bron(nen):   BBC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Hele andere theorie: Chocolade is redelijk duur en geen eerste levensbehoefte. Mensen uit landen met veel welvaart kunnen chocolade betalen. Landen met veel geld hebben geld voor research. Dat verklaart gelijk Zweden. Geld genoeg, maar geen zoetekauwen.

 2. JRR Uijlings

  Onder het kopje “wetenschap” kunnen jullie beter een artikel plaatsen over het verschil tussen correlaties en causaliteit.

 3. Kruisnet

  Ik zie een sterkere correlatie tussen nationale vlaggen met een kruis en het aantal Nobelprijzen

 4. grasspriet

  Of chocola slimmer maakt betwijfel ik. Het maakt vermoedelijk wel veel zieken aangezien cacao je nieren doet zwellen en daarmee een belangrijke ontgiftigingsfunctie in je lichaam in zijn werk bemoeilijkt.

 5. Jeanette Tanis

  Van het geld dat dit onderzoek heeft gekost kunnen 1000-den kinderen een chocoladeletter krijgen van de Sint

Reacties niet toegestaan