Climategate: de vijand slaat terug

Wetenschap
door Admin
maandag, 30 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wie dacht dat de autoriteiten in de klimaatbusiness van de kaart zouden zijn na het schandaal van de uitgelekte e-mails van Britse wetenschappers die in het geheim bleken te twijfelen aan de gangbare these dat menselijk handelen leidt tot een steeds warmer klimaat (inmiddels Climategate geheten), rekent buiten de waard. Of beter gezegd: die rekent buiten het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
IPCC is een organisatie van de Verenigde Naties die de klimaatverandering in kaart tracht te brengen; het panel doet zelf geen onderzoek, maar werkt nauw samen met experts van universiteiten, ondernemingen en andere organisaties. Wat het IPCC zegt, wordt door de meeste politici klakkeloos overgenomen.
Dat hele e-mailschandaal is wat Rajendra Pachauri (afkomstig uit India, sinds 2002 de baas van IPCC) betreft niet meer dan een incident. En of er ook iets van te leren valt? Jazeker! Wat Pachauri betreft, kun je niet voorzichtig genoeg zijn met wat je in je e-mails opschrijft.
Aha, dat is dus de kern van de zaak. Die boodschap zal vast wel aankomen bij de Britse Climate Research Unit, daar waar het grote lekken is begonnen.
Bron(nen): The Guardian