De volgende vulkaanramp dient zich aan

Wetenschap
door Admin
maandag, 10 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vanaf IJsland kwam de afgelopen maand enig onheil in de vorm van hinderlijke aslagen die het vliegverkeer in de war schopten. Maar dat is helemaal niets - slechts een flauw voorgerecht - vergeleken bij wat wellicht gaat komen, als we Der Spiegel moeten geloven. In de buurt van Napels is het onder de grond een heksenketel en kan een vulkaan tot uitbarsting komen.
In de regio bevindt zich ondergronds een gebied van circa 150 kilometer in het vierkant, dat een van de gevaarijkste dreigende uitbarstingen in petto heeft. Her en der komen kokende dampen door de aardkorst naar buiten die duiden op immense ondergrondse activiteiten. Goed, de vorige uitbarsting vond 39.000 jaar geleden plaats, dus het is niet zo dat hier dagelijkse een vulkaanuitbarsting loert, maar toch... Wetenschappers willen nu hun meetapparatuur op nieuwe ondergrondse plekken installeren om op de hoogte te blijven van mogelijke uitbarstingen. Al was het maar omdat de regio dichtbevolkt is en een spuitende vulkaan tot enorme rampen zou kunnen leiden.
De kunst is om boormachies te gebruiken die de aardtemperatuur van zo'n 500 graden kunnen weerstaan. De bedoeling is om zo minstens 4 kilometer in de aarde door te dringen, op zoek naar het kolkende magma dat daar zou zitten. Is een vulkaanuitbarsting aanstaande? In het naburige stadje Pozzuoli is de haven al vervaarlijk verschoven en ontstaan in de straten kleine heuvels, een teken van ondergrondse onrust. De Gof van Napels kent bovengronds vele attracties zoals Capri, Sorrento en de Vesuvius niet te vergeten. Maar niemand kan volhouden dat er onder de grond niet van alles gaande is.
Bron(nen): Der Spiegel