Een complete fiets uitgeprint met één druk op de knop

Wetenschap
door Gilles Dijkmanvrijdag, 25 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dankzij nieuwe technologie is het mogelijk een volledig bruikbare fiets uit te printen. Onderzoekers in Bristol hebben de fiets ontwikkeld op een computer. Vervolgens wordt het ontwerp met één druk op de knop naar een printer gestuurd. De printer legt lagen van gesmolten nylon op elkaar en bouwt zo een nieuwe fiets. De fiets is dus gemaakt van nylon, maar is net zo sterk als staal of aluminium en is 65% lichter.
Normaal worden de verschillende onderdelen van een fiets in verschillende fabrieken gemaakt en in elkaar gezet. Deze nieuwe fiets, de ‘Airbike’ genaamd, bestaat echter uit één geheel. Hierdoor zitten alle onderdelen al op de fiets. Op de computer wordt het 3D design gemaakt. Dat wordt doorgestuurd naar een printer. Deze splitst het 3D design op in meerdere 2D lagen en een laserstraal zorgt ervoor dat iedere nieuwe laag op de vorige smelt. De nieuwe methode is ook nog eens goed voor het milieu, want ze gebruikt maar 10% van de materialen die normaal nodig zijn voor het maken van een fiets.
De 3D print methode is niet alleen goed om een fiets te maken. Ze kan ook gebruikt worden voor allerlei andere voorwerpen gemaakt van nylon, plastic of metalen, zoals titanium, staal of aluminium. Verwacht wordt dat de nieuwe techniek ook gebruikt zal worden in de vliegtuig- en auto-industrie.
article 0 0b418ded00000578 183 634x507
Bron(nen): Daily Mail