Eten uit een chip

Wetenschap
vrijdag, 05 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het voedsel van de toekomst komt uit een chip. Letterlijk. Francisco Rossier-Miranda ontwierp zo'n chip en promoveert er vandaag op aan de Wageningen Universiteit.
De techniek heet 'microencapsulatie'. Dat wil zeggen: waardevolle materialen opsluiten in kleine capsules voor gerichte afgifte. In dit geval de afgifte van voedingsstoffen in de dunne darm. Dat kunnen voedingssupplementen zijn of anti-oxidanten. Alles wat te verpakken is in 'pilletjes' van enkele tientallen micrometers. Onzichtbaar voor het blote oog, onmerkbaar op de tong.
Microcapsules zijn niet nieuw. Maar wat Rossier-Miranda doet wel. Hij bouwt de huls van de capsules, de verpakking, laag voor laag op (volg de link voor de details).
De methode werkt, maar is traag. Stap voor stap een huls van tien laagjes maken kost in het lab 15 uur. Daarom ontwierp hij een chip die het proces continu, efficiënt en snel uitvoert.
De chip ziet eruit als een klein glasplaatje (foto), maar is nog niet perfect. Daarom is een vervolgstudie gepland. De eerste maaltijd uit de chip is slechts een kwestie van tijd.
Bron(nen): WUR