Happy Days

Wetenschap
door Admin
zaterdag, 23 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Happy Days is een interessante rubriek in The New York Times. De economische crisis heeft voor veel Amerikanen ingrijpende gevolgen en Happy Days probeert in kaart te brengen hoe mensen zich nu voelen en hoe ze pogen hun leven in balans te krijgen.
De laatste column heet What You Don’t Know Makes You Nervous en daarin beschrijft Daniel Gilbert (hoogleraar psychologie Harvard) hoe - blijkens onderzoek - Amerikanen vandaag de dag minder gelukkig zijn dan een jaar geleden. Ze lachen minder, hebben meer zorgen, slapen slechter en roken meer. "Depression is on the rise." De toekomst is ongewis en het heden biedt weinig comfort.
Wat ons ongelukkig maakt, zegt Gilbert, dan zijn niet de geldzorgen. De meeste mensen hebben geld en zelfs meer geld dan nog maar enkele decennia geleden - we zijn nog steeds rijker dan ooit. Nee, mensen gaan kapot aan onzekerheid. Ze voelen zich beroerder als er slecht nieuws dreigt, dan wanneer ze slecht nieuws krijgen te horen.
Die onzekerheid is zo'n beetje het ergste. Hij komt met mooie voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek die zijn these lijken te bevestigen. Mensen zijn behoorlijk weerbaar en weten slechte tijden goed te doorstaan. Ze kunnen de meest erge dingen aan. Maar vertel ze hoe het zit. En vertel ze wat er staat te gebeuren.
Want niets is erger dan de tergende onzekerheid om wat de toekomst brengt.