Machtige vrouwen gaan ook vreemd

Wetenschap
dinsdag, 17 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Machtige mannen gaan vaak vreemd. Maar machtige vrouwen ook, ontdekte sociaal psycholoog Joris Lammers van de Universiteit van Tilburg. Net als de topman wordt de topvrouw aantrekkelijk gevonden omdat ze dominant en zelfverzekerd optreedt.
Het is verleidelijk om de erotiek van de macht in evolutionaire termen te bezien. Het vrouwtje valt in zwijm voor de machtige man, die voor sterk nageslacht kan zorgen. Maar in die interpretatie worden traditionele verhoudingen tussen mannen en vrouwen al snel voor 'de natuur' versleten. Het onderzoek van Lammers, op basis van een enquête onder 1.500 lezers en lezeressen van Intermediair, toont aan dat de verschillen tussen mannen en vrouwen veel kleiner zijn dan gedacht. Machtige vrouwen gaan net zo vaak vreemd als machtige mannen. Dat valt alleen minder op, omdat er niet zo veel machtige vrouwen zijn. En, zo bleek uit eerder onderzoek, omdat vrouwen beter kunnen liegen of dat mannen de signalen minder snel herkennen.
Vrouwen zouden gevoelig zijn voor de aantrekkingskracht van machtige mannen met mooie auto's en dure pakken. Een machtige vrouw zou daarentegen in het geheel niet aantrekkelijk zijn voor mannen. Lammers' onderzoek verschaft hier geen duidelijkheid over: 'We weten alleen dat machtige vrouwen even vaak vreemd gaan. Niet of zij de voorkeur geven aan toyboys, de mannelijke tegenhanger van de jonge secretaresse, of juist aan machtige mannen die als soulmate fungeren.'
Eén verschil blijft in elk geval bestaan: het komt zelden tot nooit voor dat vrouwen worden beschuldigd van ongewenste intimiteiten, laat staan van aanranding of verkrachting. Hoewel de meeste machtige mannen niet over de schreef gaan, past grensoverschrijdend gedrag wel in het patroon van de dwingende, zelfverzekerde man die gewend is zijn zin te krijgen.
Machtige mensen zijn vaak gokkers. 'De meeste mensen houden niet van risico's, machtige mensen wel. Macht werkt een beetje als alcohol: je blik wordt nauwer, je raakt wat ontremd, je neemt meer risico. Je ziet alleen je eigen doel en je bent blind voor de visie van anderen. Op de achtergrond loert altijd het gevaar dat je overmoedig wordt en het contact met de realiteit verliest', aldus Lammers.