Moeten we voor onze gezondheid allemaal vegetariërs worden?

Wetenschap
woensdag, 15 mei 2024 om 10:51
119055417 l normal none
Een groot onderzoek aan de Stanford University gaat over een van de grote vragen van onze tijd: is vegetarisch of veganistisch eten beter dan een omnivoor dieet dat vlees, melk en eieren bevat? Antwoorden op deze vragen zijn moeilijk te vinden, omdat mensen die veganistisch eten actiever lijken te zijn en minder geneigd zijn om tv te kijken op de bank. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen genen, heeft een ander of bijzonder sociaal leven en heeft minder of meer stress op het werk. Dus hoe kom je er achter?
De onderzoekers waren des te blijer dat ze 22 paren van eeneiige tweelingen konden rekruteren en zo genetische effecten konden uitsluiten. Ze hielden vier weken lang de levensstijl en het dieet in de gaten, namen regelmatig bloed- en urinemonsters en controleerden de conditie en cognitie gedurende de onderzoeksperiode van acht weken. De tweelingen bevestigden de veronderstelling: met of zonder vlees, een uitgebalanceerd dieet is gezond, een puur plantaardig dieet is gezonder.

Wat leert het tweelingenonderzoek van Stanford over vleeseten?

De Stanford-studie onder tweelingen, officieel bekend als de Twin Nutrition Study (TwiNS), onderzocht de effecten van een veganistisch dieet vergeleken met een omnivoor dieet op de cardiovasculaire gezondheid. Deze studie werd geleid door Dr. Christopher Gardner van Stanford Medicine en de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open.
Belangrijkste bevindingen
  1. Verbetering van Cardiovasculaire Gezondheid: De studie toonde aan dat deelnemers die een veganistisch dieet volgden aanzienlijke verbeteringen zagen in verschillende markers voor cardiovasculaire gezondheid. Dit omvatte een verlaging van het LDL-cholesterol (low-density lipoprotein, ook bekend als 'slecht' cholesterol), een vermindering van het insulineniveau en een afname van het lichaamsgewicht.
  2. Controle van Genetische Variabelen: Door identieke tweelingen te gebruiken, die genetisch identiek zijn, konden de onderzoekers genetische verschillen uitsluiten die de effecten van de diëten zouden kunnen beïnvloeden. Dit zorgde voor een unieke en effectieve manier om de directe impact van de diëten op de gezondheid te meten.
  3. Dieetinterventie en -ondersteuning: Gedurende de eerste vier weken van de studie werden de maaltijden voor beide diëten (veganistisch en omnivoor) geleverd door een maaltijdservice. In de laatste vier weken bereidden de deelnemers hun eigen maaltijden. Dit hielp om te beoordelen hoe goed de deelnemers zelfstandig gezonde voedingskeuzes konden maken.
  4. Algemene Gezondheidsvoordelen: Naast de verbeteringen in cardiovasculaire gezondheid, benadrukte Dr. Gardner dat een verschuiving naar meer plantaardige voeding, zelfs als men niet volledig veganistisch wordt, gezondheidsvoordelen kan bieden. Dit omvat verhoogde inname van vezels en een vermindering van verzadigde vetten.
Conclusies
De Stanford-studie onder tweelingen bevestigt dat een veganistisch dieet aanzienlijke voordelen kan bieden voor de cardiovasculaire gezondheid, zelfs binnen een relatief korte periode van acht weken. De studie benadrukt ook het potentieel voor bredere gezondheidsvoordelen door het verhogen van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen, zelfs zonder volledig veganistisch te worden. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor zowel medische professionals als het publiek over de impact van dieetkeuzes op de gezondheid van het hart.