Ochtendmisselijkheid: er is geen kruid tegen gewassen

Wetenschap
donderdag, 09 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ongeveer 85% van alle zwangeren heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van ochtendmisselijkheid en de helft daarvan moet ook braken. Er worden allerlei tips gegeven om het te voorkomen, zoals vaker kleine beetjes eten, iets eten voordat je opstaat, pepermuntjes kauwen, gemberthee en/of thee met veel suiker drinken, koolzuurhoudende dranken drinken, ... In Nederland is men zeer terughoudend met medicatie tijdens de zwangerschap, maar elders worden middelen gebruikt als antihistaminepillen, een antacid (middel tegen brandend maagzuur), pillen tegen reisziekte, ... De laatste tijd wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van acupunctuur en acupressuur door middel van polsbandjes.
Op basis van 27 studies bij 4041 vrouwen in de eerste 20 weken van de zwangerschap is de effectiviteit van deze middelen onderzocht en wat blijkt? Niets helpt! Sommige middelen lijken de kwaal zelfs te verergeren, zoals gember, dat brandend maagzuur kan veroorzaken. Het enige wat een beetje effect had, was acustimulatie - een soort acupunctuur waarbij kleine elektrische schokjes worden toegediend: na 3 weken hadden sommige vrouwen er baat bij. De resultaten werden gepubliceerd in de Cochrane Database of Systematic Reviews.
Ochtendmisselijkheid wordt in verband gebracht met zwangerschapshormonen, maar de exacte oorzaak is nog niet bekend. Toch is er ook goed nieuws: vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid hebben 30% minder kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap niet misselijk waren.
Bron(nen): Daily Mail