Pindakaas als oplossing voor de honger in Somalië

Wetenschap
door Chantal Caeswoensdag, 27 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kan Plumpy'nut pindakaas 3,5 miljoen mensen van de hongerdood redden? De UN World Food Programme heeft ervoor gezorgd dat 14 ton van de therapeutisch verrijkte pindakaas naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, gaat om uit te delen aan 40.000 vluchtelingen die daar zijn samengekomen omwille van de honger door de droogte, de oorlog en de escalerende voedselprijzen. Vooral kinderen lijden onder de omstandigheden.
Sinds het in 2007 werd aanbevolen door de WHO als noodvoedsel voor ondervoede kinderen is Plumpy'nut van het Franse bedrijf Nutriset uitgegroeid tot één van de belangrijkste middelen in de internationale hongerbestrijding. De pindakaas bevat suiker, plantaardig vet en magere melkpoeder en is verrijkt met vitaminen en mineralen. Kinderen kunnen het rechtstreeks uit de verpakking eten in plaats van intraveneus te moeten worden gevoed. Volgens Stéphane Doyon van Artsen zonder Grenzen is het bewezen dat kant-en-klaar therapeutisch voedsel het beste werkt tegen ernstige ondervoeding bij kinderen.
De nood is momenteel het hoogst in Somalië en in de buurlanden Kenia en Ethiopië, waar dagelijks 1500 tot 2000 vluchtelingen uit Somalië hun toevlucht zoeken, volgens de UNHCR vluchtelingenorganisatie. De VN is ervan overtuigd dat de beste oplossing op lange termijn is om te investeren in de landbouw in de regio, maar op dit moment heeft het redden van kinderen die bijna sterven van de honger een hogere prioriteit.