Weight Watchers beter dan Sonja Bakker en Dr. Frank

Wetenschap
maandag, 12 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Atkins, South Beach, Montignac, Dr. Frank, Sonja Bakker, …. Volgens wetenschappers is het allemaal lood om oud ijzer. Maar er is hoop! Twee studies van de Britse Medical Research Council tonen aan dat de Weight Watchers methode wél werkt, en dat het een betaalbare en effectieve remedie is voor de obesitascrisis.
De eerste studie was een audit van bijna 30.000 mensen die 12 sessies volgden. De resultaten waren indrukwekkend. Deze mensen - met een gemiddelde BMI van 35 (gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat) - verloren gemiddeld 5,2 kg (minsten 5% van hun gewicht). En 12% verloor zelfs meer dan 10% van hun gewicht.
Het tweede onderzoek volgde de vorderingen over een langere periode in Australië, Duitsland, en de UK. Ongeveer 800 mensen werden ‘at random’ naar een Weight Watchers cursus of de lokale gezondheidszorg gestuurd. Hoewel de uitval na een jaar hoog was, hielden bij de Weight Watchers minder mensen het voortijdig voor gezien dan bij andere programma’s. Ongeveer tweederde van de Weight Watchers groep verloor 5% in gewicht, in vergelijking met een derde van de anderen.
Een Weight Watchers cursus van 12 sessies kost € 135, -. Voor de overheid en de zorgverzekeraars is dat een goedkope manier om overgewicht, daarmee gepaard gaande ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, en de daardoor stijgende zorgkosten tegen te gaan.
Bron(nen): The Guardian