De enige 4 spaghetti-recepten die je nodig hebt in je leven

Volgens de kook-guru van The Guardian zijn er 4 pasta-recepten zo lekker dat ze alle andere overbodig maken.

1. Spaghetti aglio, olio e peperoncino

(uit Francesca kookt)

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

200 gr (verse) spaghetti (bij de AH in de koeling)
1 Spaanse peper
2 teentjes knoflook
handje platte peterselie
75 ml extra vergine olijfolie
zout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 2o minuten

1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (als je verse gebruikt die maar vier minuten hoeft te koken, voer dan eerst stap 2 uit).

2. Snijd de peper en knoflook fijn. Dit kun je ook samen in een keukenmachine doen. Dan ben je helemaal snel klaar. Ik koos er trouwens voor om de helft van de zaden uit de peper te halen, je kunt ze ook allemaal laten zitten of helemaal eruit halen. Het is net hoe pittig je lekker vindt. Hak de peterselie ook alvast.

3. Verwarm in een koekenpan op middelhoog vuur de olijfolie. Doe de peper en knoflook erbij en bak 1-2 minuten in de olijfolie. Zorg dat de knoflook niet verbrand, zet daarvoor eventueel het vuur lager.

4. Giet de spaghetti af en doe terug in de pan. Schenk de olie met peper en knoflook erdoor heen en voeg ook de peterselie en zout naar smaak toe. Verwarm nog even kort en serveer in diepe borden met optioneel een salade erbij.

 

2 Carbonara

(allrecipes)

Ingrediënten
Porties: 8
1 pakje (500 gr) spaghetti
1 el olijfolie
200 gr spekblokjes of pancetta
1 el olijfolie
1 fijngehakte ui
1 geperst teentje knoflook
4 el droge witte wijn (optioneel)
4 losgekopte eieren
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
handvol fijngehakte verse peterselie
geraspte Parmezaanse kaas (om over het gerecht te strooien)

 

Bereidingswijze
Voorbereiding: 20min › Bereiding: 20min › Klaar in:40min
Kook de spaghetti beetgaar (al dente) in een grote pan met heet water waar een beetje zout aan toegevoegd is. Giet de spaghetti af, roer er 1 el olijfolie doorheen en zet het opzij.
Bak ondertussen in een grote koekenpan de pancetta of bacon aan totdat het knapperig is. Haal het uit de pan en laat het uitlekken op wat velletjes keukenpapier. Giet het bakvet uit de koekenpan maar laat 2 el achter. Voeg hieraan 1 el olijfolie toe en warm dit op. Voeg de uitjes toe en bak ze op middelmatig vuur aan totdat ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak alles nog 1 minuut. Indien gewenst, voeg de wijn toe en laat het geheel nog 1 minuut doorkoken.
Leg de pancetta of bacon terug in de pan, voeg de beetgare uitgelekte spaghetti toe en roer alles goed door elkaar zodat het mengsel goed wordt verdeeld over de spaghetti en alles goed warm wordt. Voeg eventueel wat olijfolie toe als het te droog is of als de spaghetti aan elkaar plakt. Voeg de geklopte eieren toe en blijf voortdurend roeren totdat het eiermengsel gestold is. Voeg direct 50 gram Parmezaanse kaas toe en roer opnieuw alles door elkaar. Voeg zout en peper toe naar smaak (let erop dat pancetta/bacon en Parmezaanse kaas van zichzelf al erg zout zijn).
Gooi er nog wat fijngesneden peterselie overheen en zet wat extra Parmezaanse kaas op tafel en serveer direct.

 

3. Pasta met tonijn, tomaat en olijven

(Wat aten zij)

Zo simpel als maar kan: ui fruiten, paar tenen knoflook er bij met wat chilivlokken. Een rode paprika in kleine stukjes meestoven. Scheut witte wijn en dan een blik gepelde tomaten. En een hand ontpitte zwarte olijven. 10 minuutjes laten pruttelen (en intussen de pasta koken). Tenslotte een blik tonijn door de saus en nog even laten doorwarmen. Eventueel doe je er dan nog wat verse rucola door. Presto!

4 Cacio e pepe

(Culy)

Kook de (verse of gedroogde) pasta volgens de verpakking gaar in gezouten water. Bak in een droge koekenpan de zwarte peperkorrels op laag vuur totdat ze beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer vijf minuten.

Haal vervolgens de pan van het vuur en stamp de korrels in een vijzel iets grover dan peper uit de molen. Meng in een ruime koekenpan (niet op het vuur) een eetlepel olijfolie met een scheutje van het kookvocht. Voeg ook een hand Pecorino toe en roer met een vork of garde los.

Giet nu de pasta af en bewaar het kookvocht. Meng de pasta door het kaas-oliemengsel en zet de pan op laag vuur. Voeg nu de resterende Pecorino-kaas toe, samen met de zwarte peper en kookvocht naar smaak.

Als het goed is heb je nu een heerlijke romige saus, maar proef vooral of het nog een beetje kookvocht, zout, peper of kaas kan gebruiken. Smakelijk!

Bron(nen):   Guardian