Kunnen munten van een triljoen de VS redden?

Van dit idee gaan we de komende maanden nog veel horen. Om het schuldenplafond dat de VS over twee maanden weer bereikt te verhogen (of ontlopen) kan de regering van Obama een paar platina munten slaan van 1000 miljard dollar. Die munten brengen ze dan naar de Centrale Bank en zetten het geld op rekening van de regering. Staat er ineens weer een behoorlijk bedrag op de rekening.

Het idee wordt steeds serieuzer besproken op blogs en sites in de VS. De mogelijkheid is er omdat er een gaatje zit in de wet. Als het gaat om het uitgeven van geld zijn er allemaal vrij stricte wettelijke voorwaarden.

Behalve bij platina-munten. Die zijn toegestaan en de hoeveelheid en waarde ligt open.

Het idee van de paar munten die de hele discussie over het schuldenplafond onklaar maakt werd in 2012 eerst aarzelend en als grapje genoemd. Maar intussen is er serieuze politieke belangstelling voor.

Maar gelukkig kan er toch nog een impasse ontstaan. Het congres moet bepalen wiens beeltenis op de munt staat. En als de Senaat (democratische meerderheid) kiest voor Keynes, en het Huis (republikeinse meerderheid) voor Reagan is er toch nog een patstelling…

Bron(nen):   Yahoo      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 • KritischeMassa

  De nachtmerrie van Dagobert, zijn hele vermogen in 1 klein muntje

 • Betweter

  Zou er ook een wet zijn die verplicht dat alle automaten elke officiële munt accepteert? Dan moeten alle frisdrankautomaten etc. worden aangepast (en voldoende wisselgeld hebben? :)

 • Adam

  Doe maar Reagan, die is begonnen met de grote begrotingstekorten.

  • http://www.facebook.com/JeffreyPol83 Jeffrey Pol

   Het klopt alleen niet wat je zegt.

   • Adam

    In 1980 was het begrotingstekort 206 mld $. Het lukte Reagan die regeerde van ’81 t/m ’88, alleen in het eerste jaar om onder dit bedrag te blijven. In ’83, ’85 en ’86 was het begrotingstekort zelfs meer dan 2 keer zo groot.

   • Vogelbeest

    Reagan is de man die de wetten zodanig heeft aangepast dat uiteindelijk de Amerikaanse middenklasse is gedecimeerd. Indirect is dat de reden van het verdwijnen van de welvaart van de USA