Zo houd je het sporten wel een jaar lang vol: 7 tips van fanatieke sporters

Fitnesscentra lachen in hun vuistje om al die mensen die het nieuwe jaar goed willen beginnen door weer een jaarabonnement af te sluiten. Om er net als andere jaren na een maand weer de brui aan te geven. Hoe doen fanatieke sporters dat?

1. Maak het jezelf makkelijk
De bekende tip is om je sportoutfit alvast klaar te leggen in de badkamer. Thuis sporten helpt ook. Zorg er in ieder geval voor dat je fitnessclub niet te ver van huis is en dat je geen eind hoeft te fietsen om er te komen.

2. Stok achter de deur
Het aller beste is om trainingspartners te hebben. Als je hebt afgesproken om om zes uur ‘s ochtends te gaan hardlopen kun je je loopmaatje echt niet laten zitten. Sommige fitnesscentra hebben ook een regeling dat ze je opbellen als je te laat bent.

3. Gebruik apps
Een fitbit, hartslagmeter of sporthorloge dat je voortgang meet, maakt duidelijk voor welk doel je bezig bent. Dat werkt motiverend.

4. Denk aan het gevoel achteraf
Tijdens het sporten komen endorfines vrij die je achteraf een enorm opgewekt gevoel bezorgen. Probeer van tevoren al te bedenken hoe goed je je achteraf zult voelen.

5. Zorg voor een einddoel
Niets werkt zo motiverend als de inschrijving voor een halve marathon ergens in Verweggistan. Je hebt de tickets al geboekt dus je kunt niet meer terug en je wilt je vrienden natuurlijk niet vertellen dat je er alleen op vakantie bent geweest.

6. Maak er een gewoonte van
Ga je niet afvragen of je vanavond wel zult gaan, want je bent moe en het is koud. Nee, zorg dat het routine wordt: drie keer in de week ga je op die dag op dat tijdstip sporten.

7. Neem pauze
Elk lichaam heeft af en toe een break nodig. Ben je al lange tijd fanatiek aan het sporten dan zul je merken dat het minder gaat. Gun jezelf op zo’n moment rust.

Bron(nen):   HLN