Ongelooflijk: dit eten bevat meer zout dan een zakje chips

In de hetze tegen suiker is zout een beetje ondergesneeuwd geraakt, maar ook te veel zout is schadelijk. Het vergroot volgens het Voedingscentrum onder meer de kans op hart- en vaatziekten.

Het RIVM becijferde dat de helft van de Nederlandse mannen dagelijks meer dan 9,7 gram zout binnen krijgt en de helft van de vrouwen zit boven de 7,5 gram. Dat, terwijl je eigenlijk niet meer dan 6 gram zout per dag mag eten. Hoe snel je daar over heen gaat, blijkt wel uit de hoeveelheid zout in onderstaande producten. Ze lijken gezond, maar zijn dat dus niet.

Soep
In een portie kant- en klare tomatensoep zit zo’n twee gram zout. En dan reken je stukjes brood of soepstengels nog niet eens mee.

Sushi
De hoeveelheid zout in sushi is pas echt schokkend. Een portie sushi zonder sojasaus bevat al drie gram zout. En iedereen weet hoe zout sojasaus is.

Cornflakes
Je verwacht het niet direct, maar zelfs in cornflakes zit behoorlijk wat zout: 1 gram per 100 gram.

Roggebrood
Het lijkt zo gezond, maar het zoutgehalte is met 1,15 gram per 100 behoorlijk hoog. Eet er dus niet te veel van en kies liever voor volkorenbrood.

Gerookte zalm
Gerookte zalm is een bron van gezonde eiwitten en omega 3, maar het zit ook barstensvol zout, namelijk 3,5 gram per 100 gram. Je kunt dus veel beter zalmfilet nemen. Daar zit nauwelijks zout in.

 

Bron(nen):   AD