Word je echt anders dronken van bier, wijn of sterke drank?

Het is weekend, mooi weer én Bevrijdingsdag. Genoeg redenen dus voor een drankje hier en daar. Maar maakt het nog wat uit of je wijn, bier of sterke drank drinkt?

Nee dus, het is een fabeltje dat je daar anders dronken van wordt. Onderzoekers vroegen vorig jaar 30.000 mensen tussen de 18 en 34 jaar uit 21 landen naar hoe ze reageerden op verschillende typen drank. De overgrote meerderheid zei zich agressiever te voelen na sterke drank dan na wijn of bier.

Maar dat kan helemaal niet. Alcohol is alcohol. En de overige ingrediënten hebben nauwelijks invloed op je stemming. Koolzuur is een uitzondering, maar ook daarvoor geldt: je wordt enkel sneller dronken, niet méér of anders dronken.

Het idee dat je anders reageert op tequila of bubbels zit tussen je oren. Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen University dat een groep proefpersonen wijn associeert met een “opwindend positief gevoel en emotionele reacties” en dat ze zich daar vervolgens ook naar gaan gedragen. Dat ligt niet aan de wijn, maar aan het idee over wijn.

Iets soortgelijks toonden onderzoekers van de universiteit van Southampton en Wales al in 1998 aan. Ze gaven één groep mensen bier en een andere groep een onbekend blauw drankje. Beiden bevatten even veel alcohol en de proefpersonen dronken het even snel op. Toch voelden degenen die het blauwe drankje hadden gedronken zich veel dronkener dan degenen die een biertje op hadden. Ze scoorden zelfs veel lager op cognitieve en motorische testen, enkel omdat ze dáchten dat ze meer alcohol binnen hadden gekregen.

 

 

Bron(nen):   HLN