Honderden voedingssupplementen bevatten gevaarlijke ingrediënten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 15 oktober 2018 om 10:30
bijgewerkt om maandag, 22 april 2024 om 15:48
30422825 l normal none
Amerikaanse onderzoekers hebben in honderden voedingssupplementen gevaarlijke stoffen gevonden. Veel van deze ingrediënten zijn verboden in de VS en kunnen allerlei gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, veroorzaken. De wetenschappers ontdekten tussen 2007 en 2016 maar liefst 776 ondeugdelijke producten die gebruikt worden om af te vallen, als seksueel stimulerend middel of ter versterking van de spieren.
Bepaalde stoffen in deze middelen zijn onveilig of niet goedgekeurd. Zo is de stof dapoxetine gevonden. Dit is een afgekeurd antidepressivum. Ook eetlust-onderdrukker sibutramine is sinds 2010 in de VS verboden vanwege het risico op hart- en vaatziekten. De studie, die in vakblad JAMA Network Open verscheen, toonde aan dat in een kwart van de onderzochte supplementen tenminste één chemische stof zit die niet is goedgekeurd.
"Deze producten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zeker bij overmatig gebruik of in combinatie met andere medicijnen," schrijven de onderzoekers onder leiding van Madhur Kumar van het Californische departement voor publieke gezondheid. De Amerikaanse organisatie die daar over gaat, de FDA, doet nog weinig om de gevaarlijke supplementen van de markt te halen. Van alle genoemde schadelijke producten is minder dan de helft uit de handel gehaald voor nader onderzoek. In Nederland halen steeds meer mensen voedingssupplementen uit de VS. Als je dat doet, is het dus raadzaam om goed op de ingrediëntenlijst te kijken.
Bron: The Independent