Wie zijn de vrekken van Europa?

Samenleving
dinsdag, 17 december 2013 om 8:46
welingelichtekringen header 1
Nederlanders zuinig? Helemaal niet. In vergelijking met andere Europeanen geven we gul aan goede doelen. De Belgen en Fransen zijn een stuk minder vrijgevig.
Al langer is bekend dat Nederlanders relatief veel aan goede doelen geven. Sommigen vonden misschien dat er tijdens de landelijke actie voor de slachtoffers van de natuurramp in de Filipijnen weinig is opgehaald. Maar dat was toch nog altijd vijf keer zoveel als in België is gedoneerd.
Maar we zijn niet de gulste gevers van Europa. In een enquête werd gevraagd wie de afgelopen maand geld had gegeven aan een goed doel. Bijna 73 procent van de Britten en ruim 70 procent van de Ieren kon die vraag met ja beantwoorden. Nederland kwam op een keurige derde plek met iets meer dan 69 procent.
Uit de enquête bleek verder dat rijkere Europese landen inderdaad iets meer geld geven aan goede doelen dan de armere landen. Met uitzondering van Frankrijk, dat ongeveer op het niveau van Oost-Europa zit wat vrijgevigheid betreft. Slechts 24 procent van de Fransen had de afgelopen maand geld gedoneerd. Ook de Finnen blijken relatief zuinig. Opvallend is dat de Italianen erg royaal zijn en de Portugezen juist niet.
Bron(nen): Z24