Minstens 19 duizend Franse sites gehackt sinds aanslagen

Samenleving
vrijdag, 16 januari 2015 om 10:48
welingelichtekringen header 1
Zijn het virtuele speldenprikjes of is dit het begin van meer? Sinds de aanslagen in Parijs hebben islamitische cybercriminelen ongeveer 19.000 Franse websites gehackt. Al een week lang zijn deze groeperingen in een strijd verwikkeld met de Anonymous-hackers. Het is voor het eerst dat rr in Frankrijk in korte tijd zoveel websites tegelijk worden aangepakt, volgens het hoofd Cyberdefensie. Websites die draaien op verouderde software worden via beveiligingslekken binnengedrongen. Daarna worden ze beklad met propaganda. De sites zijn dus nog wel gewoon bereikbaar. De verdere gevolgen zijn nog niet precies vastgesteld. Volgens de Anonymus hackersgroep zijn zij erin geslaagd ongeveer 100 jihadistische websites onbereikbaar te maken en ongeveer 200 Twitteraccounts.
Of dat een goed begin is, moet nog blijken. Online zouden er geruchten zijn dat na grotere organisaties massaal zullen worden aangevallen. Volgens Le Monde zou van een paar Franse ministeries, met duizenden persoonlijke gegevens, de database al gekraakt zijn. Volgens de Franse veiligheidsdiensten is het zaak om systemen na te gaan, beveiligingsupdates te installeren en wachtwoorden te vervangen. Vaak blijken die zwak.
Deze ochtend zijn de sites van een aantal Franse mediabedrijven slecht bereikbaar. Pagina's van Le Figaro, Le Parisien en 20 Minutes willen niet snel laden. Meer is daar nog niet over bekend.
Bron(nen): De Volkskrant