Pound gelooft niet in ‘onschuld’ van UCI

,,Ik snap er weinig van dat Lance Armstrong volhardt in zijn onschuld. Hij heeft de strijd om de publieke opinie in elk geval al verloren”, aldus het oordeel van Dick Pound, de voormalige president van Wada (World Anti Doping Agency) tegenover Cyclingnews. In hetzelfde interview spreekt de 70-jarige Canadees zijn twijfels uit over de UCI. ,,Het is niet geloofwaardig dat de UCI niets wist. Zo blind kunnen zij toch niet zijn? Ik klaagde al jaren tegen de UCI”.

Pound is van mening dat de controles in etappewedstrijden te voorspelbaar waren. ,,De koers begon rond 13.00 uur. Daarvoor werd er niet getest”. Pound verbaasde zich ook altijd over de handelwijze bij controles, waarbij de coureurs alleen werden gelaten. ,,Ze konden met behulp van bijvoorbeeld saline de effecten van epo maskeren”.

De Canadese veteraan prijst het USADA voor het samenstellen van het lijvige dossier. ,,Ik ben teleurgesteld dat er zoveel mensen bij betrokken waren. Wat betreft Armstrong; ik denk niet dat hij geloofwaardig overkomt als hij 26 mensen nu gaat neerzetten als bedrieger”.

Daarmee gaat Proud in op het verweer van Tim Herman, advocaat van Armstrong, tijdens een gesprek met de BBC-radio. ,,Ik kan je ook vertellen dat veel andere renners een heel ander verhaal te melden hebben. Armstrong had zo’n zeshonderd collega’s, ploegleiders, mecaniciens, trainers, enz. gedurende zijn loopbaan in Europa”, aldus Herman. ,,Slechts elf van hen stapten naar voren. En waarom? Omdat er een deal is gesloten. Normaal gesproken hadden ze vier jaar geschorst moeten worden, maar nu staan ze slechts zes maanden aan de kant. Ze missen zelfs geen koers, omdat de straf in september is ingegaan”.