Intelligente mensen niet minder racistisch

Wetenschap
maandag, 12 augustus 2013 om 8:24
welingelichtekringen header 1
Intelligente mensen zijn net zo racistisch als minder intelligente mensen. Ze weten het alleen beter te verbergen.
Volgens eerder onderzoek zouden mensen met een hoger IQ minder racistisch zijn dan mensen met een lager IQ. Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat dat niet zo is. Wat wel geldt: slimme mensen zijn politiek-correcter. Alleen bedoelen ze hetzelfde als minder slimme mensen.
Slimmere mensen zeggen en geloven vaker dat ze geen vooroordelen hebben en moedigen integratie juist aan. Ze beweren bijvoorbeeld voorstander te zijn van gemengde wijken en gemengde scholen. Maar als het gaat om de daadwerkelijke uitvoer van beleid worden ze een stuk terughoudender. Twee maatregelen in de VS om segregatie tegen te gaan zijn 'busing' en een betere naleving van de 'Open housing law'. Het eerste is busvervoer van leerlingen naar andere scholen om zo scholen gemengder te maken. Het tweede is een wet die verbiedt te discrimineren bij de verkoop of verhuur van je huis.
Nu blijkt dat intelligente mensen even vaak tegen de 'Open housing law' zijn als minder intelligente mensen en zelfs vaker tegen het busvervoer. Dit terwijl ze zeggen dat ze voor gemengde wijken en scholen zijn. Deze paradox tussen algemene principes en beleid dat die principes ondersteunt (de principle-policy puzzle) treedt veel vaker op bij slimmere mensen dan bij minder slimme mensen.
De onderzoekers stellen dat racisme niets met intelligentie te maken heeft. Het ontstaat volgens hen doordat een dominante groep haar bevoorrechte sociale positie wil legitimeren en beschermen in een conflict met andere groepen over hulpbronnen. Intelligente mensen zijn daar beter in dan minder intelligente mensen. Het is namelijk voor hen gunstiger om van mening te zijn dat raciale gelijkheid goed is, anders komen ze in de problemen. Maar vervolgens willen ze niets veranderen aan de voorrechten waar ze als dominante groep van profiteren.
Bron(nen): Science Daily