RIVM meldt 3826 nieuwe coronagevallen, minder dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3826 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545 positieve tests bij. Dat gemiddelde loopt de laatste weken weer wat op.

Op zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 4700 bevestigde besmettingen en op zaterdag bijna 5000.

Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met 22. Dat is voor een maandag een redelijk normaal aantal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven, en dan worden die sterfgevallen meegenomen in de cijfers van dinsdag. Op dinsdagen ligt het aantal gemelde sterfgevallen daarom hoger.

Uitbraak Schiermonnikoog

Amsterdam telde afgelopen etmaal 205 positieve tests. In Rotterdam kwamen 162 besmettingen aan het licht en in Den Haag 99. Daarna volgen Groningen (62), Haarlem (54) en Utrecht (49).

Op Schiermonnikoog kwamen er geen positieve tests bij. Het Waddeneiland kampt met een lokale corona-uitbraak. In de afgelopen twee weken zijn daar 25 inwoners positief getest, terwijl er in het jaar ervoor maar tien besmettingen waren geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,1 miljoen mensen in Nederland positief getest. Onder hen zijn ruim 63.000 Amsterdammers, meer dan 50.000 Rotterdammers en meer dan 35.000 mensen uit Den Haag. Van meer dan 15.000 Nederlanders is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Rotterdam telt het hoogste dodental (804), gevolgd door Amsterdam (684) en Den Haag (518).