Ernst Daniël Smid lijdt aan ziekte van Parkinson

Ernst Daniël Smid lijdt aan de ziekte van Parkinson. Dat heeft de zanger bekendgemaakt aan tafel bij Jeroen Pauw. Hij besloot het wereldkundig te maken nadat de ziekte eerder bij zijn collega Rob de Nijs werd geconstateerd.

Net als Rob hield Ernst het lange tijd verborgen voor zijn fans en de media. Kantelpunt was zijn eerdere bezoek aan Pauw vorige maand in het kader van Stoptober. Willeke Alberti zat toen ook aan tafel en vertelde dat ze het zo fijn vond dat ze nog een duet met Rob de Nijs zou zingen. "Ze had het er toen over dat jij gevallen was en dat je Parkinson had en dat ze het vreselijk vond dat mensen daar niet gewoon mee naar buiten durven te komen", aldus Ernst.

"Ik zat daar en het lag op het puntje van m'n tong om te roepen: ik heb het. Op dat moment durfde ik het niet", gaf de 66-jarige Ernst toe. Na afloop vertelde hij het alsnog aan Jeroen Pauw en spraken ze af om het op een ander moment alsnog bekend te maken, zeker om te voorkomen dat het in de bladen zou komen. "Ik wilde het hier doen en nou, daar zitten we dan."

Frits Westertje

Een andere reden om het nieuws wereldkundig te maken was de kritiek die Ernst over zich heen kreeg na de uitzending in Pauw. Veel kijkers dachten dat hij dronken was omdat hij onduidelijk sprak. "Mijn kinderen belden me heel verdrietig op, dat hun pa zo werd afgezeken. Ik had te veel gezopen en ik deed een Frits Westertje. Ja, toen dacht ik: waarom houd ik het nog geheim?"

Volgens Ernst bestaan er veel misvattingen over de ziekte van Parkinson. "Mensen denken dat je gehandicapt ben, maar zover is het nog niet. Ik kan heel goed leven met Parkinson."

Zwaar operawerk

Wel merkt Ernst al de gevolgen. Niet alleen zijn spraak wordt beïnvloed, ook kan de bariton niet alles meer zingen wat hij wil. Het gaat vooral om het "zware operawerk". "Ik merkte vorig jaar januari dat ik een bepaald loopje niet meer kon zingen. Dat werd steeds erger. Je denkt dat het goed komt, maar het kwam niet goed."

Rob de Nijs, die ook te gast was in Pauw, maakte in september bekend dat hij Parkinson heeft. De 76-jarige zanger besloot vanwege zijn ziekte te stoppen met optreden. Over ruim een jaar neemt hij afscheid van het artiestenleven.