‘Boudewijn de Groot stopt volgend jaar met optreden’

Zanger Boudewijn de Groot stopt volgend jaar met optreden. Het 75-jarige icoon gaat in 2020 nog eenmaal optreden met Henny Vrienten en George Kooymans, met wie hij de gelegenheidsformatie Vreemde Kostgangers vormt. "Maar dat is het laatste wat Boudewijn in het openbaar wil doen, die houdt daarna op", laat zijn goede vriend Vrienten weten in de podcast Met Groenteman in de kast.

"Ik denk dat hij precies weet wat hij doet", stelt Vrienten. "Je hebt artiesten die zich laten leven. En je hebt artiesten die precies weten wat zij doen. Daar schaar ik mijzelf onder, en Boudewijn is er ook zeker een. Die zal van alles voelen als hij op een podium staat waarvan hij denkt: dat hoef ik niet meer te voelen, of dat heb ik al zo vaak gevoeld."

Boudewijn de Groot geeft zelf weinig interviews. Hij sprak eind vorig jaar met dagblad Trouw, naar aanleiding van de release van zijn zestiende studioalbum. Toen vertelde De Groot dat hij wel klaar was met het zingen van zijn grote hits uit de jaren zestig. "Ik hoef niet altijd de vertegenwoordiger van Boudewijn de Groot te zijn. Ik wil gewoon iets nieuws", zei hij in Trouw.

Musical

De Groot gold in de jaren zestig en zeventig als de 'Bob Dylan van de Lage Landen', die grote successen oogstte met hits als Welterusten Mijnheer de President, Het land van Maas en Waal en Avond. In de jaren negentig stond hij in de musical Tsjechov van Robert Long, waarmee hij twee jaar toerde.

Sindsdien opereerde De Groot lange tijd vooral achter de schermen, als producer van mensen als Vrienten, Rob de Nijs en Stef Bos. In 2015 was De Groot het onderwerp van de documentaire Kom nader van regisseur Suzanne Raes. De zanger kreeg een Edison voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur en werd in 1999, samen met zijn vroeger vaste tekstdichter Lennart Nijgh, benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ook Vrienten (71) zelf kondigde eerder al aan volgend jaar te willen stoppen met optreden. "Ik ben nog niet klaar met spelen of componeren", stelt de oud-voorman van Doe Maar in de podcast. "Maar ik ben wel klaar met Henny Vrienten als artiest. Ik heb heel sterk het gevoel dat ik alles verteld heb wat ik wil vertellen."