Marco van Basten verloor miljoenen door financiële blunders

Aan Marco van Basten is geen groot belegger verloren gegaan. De oud-voetballer raakte in één keer tien miljoen euro kwijt met zijn beleggingen.

Dat vertelt hij in zijn onlangs verschenen biografie 'Basta'. 'Met 50 miljoen gulden in zijn kontzak' stapte hij in 1998 het kantoor van ABN Vermogensbeheer binnen. Het volledige bedrag, omgerekend 23 miljoen euro, liet hij beleggen. Na de aanslagen op 11 september 2001 en de daarop volgende beurscrash raakte de oud-prof in paniek. "Waarom bellen ze me niet? Ze weten toch ook dat ik het nieuws volg? Ze moeten toch op mijn geld passen? Het verstandig beleggen?" schrijft hij.

Zijn vermogensbeheerder laat hem weten 'door extreem weer' te zijn gegaan en dat zijn vermogen is geraakt. Het advies is om te wachten op beter tijden. Dat doet Van Basten niet. Hij haalt al zijn geld eruit en neemt zijn verlies van 10 miljoen euro. "Wie zegt me dat er niet meer aanslagen komen? Nee, ik pak mijn verlies. En wel zo snel mogelijk. Redden wat er te redden valt. Met dat bedrag kan ik in ieder geval overleven. Met mijn gezin," klinkt het.

Van Basten noemt zichzelf 'een ongelooflijke sukkel'. Te meer, daar het niet zijn enige financiële misser was. In de jaren negentig liet hij zijn belastingadviseurs een constructie optuigen, die niet legaal bleek. Er werd beslag gelegd op al zijn rekeningen en hij kreeg een aanslag van 32,8 miljoen euro, die hij uiteindelijk voor een onbekend bedrag schikte.