Twitter verwijdert racistische berichten Henk Bres, PVV neemt geen afstand

Twitter heeft woensdag twee omstreden tweets van tv-persoonlijkheid Henk Bres verwijderd. Bres had dinsdagavond getwitterd dat hij woedend is over "filmpjes van negers die geweld plegen. Gewoon misselijkmakend." Bres stelt dat hij "de laatste dagen een enorme racist is geworden" door dit soort beelden. Ook deelde hij een filmpje van iemand die een wapen richt op een plunderaar, met de tekst "Misschien de oplossing....hier luisteren die tyfushonden wel naar!!".

Bres deelde ook een filmpje van een blanke menigte die gewapend met honkbalknuppels door Philadelphia loopt, naar aanleiding van antiracistische protesten in de VS en in Nederland. Bres zette daar acht applaus-emoji's bij. Die tweet staat nog online.

Bres laat weten dat hij een tijdje stopt met Twitter. "Het is mij al die bonje die ik krijg als ik mij weer is heb zitten opvreten over het onrecht wat sommige mensen moeten doormaken niet waard".

Fractievertegenwoordiger

Bres is fractievertegenwoordiger van de PVV in de gemeente Den Haag. Fractievertegenwoordigers ondersteunen de raadsleden. De PVV in Den Haag zegt dat Bres op persoonlijke titel spreekt en reageert niet op de tweets. Het presidium van de Haagse raad "reageert niet op individuele tweets van raadsleden of fractievertegenwoordigers".

In 2018 werd Bres met voorkeursstemmen verkozen in de Haagse raad, maar hij besloot af te zien van zijn zetel en de PVV achter de schermen te helpen.

Eerdere ophef

Het is niet de eerste maal dat Bres, die doorbrak bij het grote publiek als ADO-fan en volkse deelnemer van het discussieprogramma Het Lagerhuis, in opspraak is door een bericht op Twitter. De Hagenaar deelde vorig jaar een bericht over "Kut Afrikanen" die "laf, stiekum en altijd in een groepje" zouden opereren. De tweet eindigde met de tekst "Ik zeg uitroeien met een GOEIE Hitler!"

Veel partijen in de Haagse raad reageerden hier woedend op. De PVV haastte zich toen te zeggen dat Bres geen partijstandpunt vertolkte. Overigens constateerde Omroep West toen na onderzoek dat in het filmpje waar het bericht van Bres naar verwees niet Afrikanen maar Noord-Amerikanen te zien waren. Het ging om een vechtpartij in de straten van de Amerikaanse stad Boston.