‘Journalisten voelen zich bedreigd door Farmers Defence Force’

Journalisten voelen zich bedreigd door leden van Farmers Defence Force. Dat zei hoofdredacteur Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland donderdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Verslaggevers van de regionale omroep doen geregeld verslag van de protesten van de boerenactiegroep. Maar zodra journalisten iets zeggen of publiceren dat de boeren niet aanstaat, verandert de toon direct. "Als er vervolgens iets misgaat, dan is het diezelfde boer die scheldt, tiert en bedreigt", stelt Hadderingh.

Dit zorgt ervoor dat de nieuwsdienst van de omroep meer op haar hoede wordt bij berichtgeving over de boeren. "Het niveau om de dialoog aan te gaan is er niet", aldus de hoofdredacteur van Omroep Gelderland. "Wat je ook doet, je doet het nooit goed. Ook niet als je een journalistieke productie maakt met hoor en wederhoor."

Boze boeren hangen meteen aan de lijn als berichtgeving of nieuwsberichten ze niet aanstaan."Ik ga het niet herhalen, maar de K-woorden en H-woorden komen voorbij", vertelt Hadderingh.